A projektről

A Debreceni Egyetem tudományos képzési műhelyeinek támogatása

A TAMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024 jelű, „A Debreceni Egyetem tudományos képzési műhelyeinek támogatása” című projekt átfogó célja a Debreceni Egyetem már eddig is sikeres tehetséggondozó műhelyeinek (tehetséggondozó program, tudományos diákkörök, szakkollégiumok, doktori iskolák) fejlesztésével a magas színvonalú, minőségi tudományos utánpótlás nevelés támogatása a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül a legszélesebb tudományterületi spektrumban folytat alap-, mester- és doktori képzést és végez magas szintű alap, alkalmazott kutatási és fejlesztési tevékenységet.
Az egyetemi tehetségprogram az eltelt három évben teljesen megújult, mind elveiben, mind szervezetében, egységbe foglalva a tehetséggondozás hagyományos és folyamatosan jól működő formáit.
A doktori iskoláink száma 25-re emelkedett: az informatikai mellett az orvostudományok területen alakult négy új iskola az utóbbi három évben.

A projekt célja a tehetséggondozásban résztvevők és a doktoranduszok képzési színvonalának, eredményességének javítása, tehetségek segítése. Új képzési programok, modulok megvalósítása mind a tehetséggondozó programban, mind a doktori képzésben.

További célkitűzések:

  • A tudományos diákköri hallgatók es doktoranduszok részvételével működő kutatási projektek támogatása.
  • A hazai es nemzetközi K+F együttműködések fejlesztése a hazai és nemzetközi kutatási kapcsolatokon keresztül, kiemelten kezelve a nemzetközi kutatóegyetemekkel való együttműködést.
  • A tehetséggondozó műhelyekben dolgozó hallgatók és a doktoranduszok, illetve témavezetők eredményeinek bemutatása a szakmai közönség részére konferenciákon, publikációk megjelentetése.
  • Az infrastruktúra fejlesztése, új, a hallgatók és doktoranduszok által használt eszközök beszerzése a kutatómunka elősegítésére.